Proiect Erasmus+ Parteneriate Strategice pentru Educatia Adultilor finantat de Comisia Europeana prin A.N.P.C.D.E.F.P.
Beneficiile utilizarii artei asupra imbunatatirii calitatii vietii si bunastarii sunt nenumarate, in special in privinta persoanelor suferind de boala Alzheimer, carora utilizarea tehnicilor artistice le reduce nivelul de stres in ceea ce priveste simptomele asociate bolii legate de memorie, vorbire, comportament. De asemenea utilizarea acestor instrumente ajuta persoanele care sufera de aceasta boala sa isi pastreze identitatea personala.
Din acest motiv a fost creat proiectul Story2Remember – Utilizarea dramei si a artei povestirii in ingrijirea pacientilor cu dementa.
Acest proiect va fi implementat in 4 tari europene: Romania, Grecia, Bulgaria si Marea Britanie cu ajutorul parteneriatului strategic al urmatoarelor organizatii:
Societatea Româna Alzheimer – Romania;
Asociatia Habilitas – Centrul de Resurse si Formare Profesionala – Romania;
The Gaiety School of Acting – Ireland;
Grajdansko sdrujenie Alzheimer – Bulgaria;
The Greek Association of Alzheimer Disease and Related Disorders (Alzheimer Hellas) – Grecia;
Universitatea Bournemouth – Marea Britanie.
Proiectul se va derula pe o perioada de 2 ani – 01.10.2018 – 30.09.2020 si actiunea cheie a acestuia va fi aceea de cooperare pentru inovare si schimb de bune practici.
Unul din scopurile proiectului este crearea unui set de instrumente care vizeaza dezvoltarea comunicarii dintre ingrijitorii informali care sunt reprezentati de membrii familiei si persoanele care sufera de boala Alzheimer. Mijloacele utilizate vor fi utilizarea jocurilor de rol si a artei povestirii. Un alt scop al acestui proiect este reprezentat de crearea unui document de politica publica care sa incurajeze organuzatiile si comunitatile sa devina prietenoase cu dementa.
Utilizarea tehnicilor dramatice creative poate fi aplicata fiecarei persoane intrucat acestea se transpun asupra nevoilor fiecarui individ in parte. Stimularea memoriei, oferirea sentimentului de imputernicire si bunastare, cresterea stimei de sine, sunt doar cateva din beneficiile utilizarii acestor tehnici. Acestea ajuta persoana suferinda sa dobandeasca un comportament mai adecvat.
Tehnicile teatrale si tehnica artei povestirii nu ajuta numai persoana suferind de dementa, ci ii ajuta si pe apartinatorii acesteia, pe ingrijitorii informali si pe cei formali, oferindu-le un cadru sigur si relaxant in care acestia pot comunica. Prin sprijinirea crearii acestor cadre, pot fi deasemenea dezvoltate organizatii si comunitati prietenoase cu dementa prin conectarea si incurajarea discutiilor intre persoane.
Arta povestiriiare patru beneficii principale:
- Ofera oamenilor, care in alte conditii pot avea abilitati limitate, sansa de a comunica
- Ajuta la promovarea unui mediu social pozitiv
- Permite ingrijitorilor sa interactioneze jucaus si placut cu persoana cu dementa
- Poate include gesturi, sunete si expresii faciale in poveste, in functie de modul in care seniorul poate lucra
Acest proiect se adreseaza:
- Profesionistilor din domeniul sanatatii si asistentei sociale care lucreazain domeniul dementei, centre de zi sau rezidentiale (asistenti sociali, psihologi, traineri, doctori, ingrijitori)
- Apartinatorilor persoanelor cu dementa
- Persoanelor diagnosticate cu dementa
Rezultatele principale ale acestui proiect sunt reprezentate de programul educational si metodologia care va fi dezvoltata de parteneriat:
1.Brosura – „Viata intr-o poveste: arta creativasi utilizarea povestirilor pentru pacientii suferind de boala Alzheimer si sustinerea ingrijitorilor din Marea Britanie, Grecia, România si Bulgaria”
2. Programul de instruire care utilizeaza teatru si povestiri, care vizeaza profesionistii din domeniul sanatatii si asistentei sociale pentru un sprijin mai bun pentru persoanele in vârsta suferind de boala Alzheimer
3. Setul de instrumente pentru ingrijitorii informali (familia) – Imbunatatirea comunicarii dintre ingrijitorii informali (familia) si persoanele diagnosticate cu dementa, prin jocurile de rol si povestire
4. Recomandari de politici pentru crearea de comunitati / institutii prietenoase cu dementain ceea ce priveste sensibilizarea si integrarea instrumentelor precum arta creativain ingrijirea persoanelor suferind de boala Alzheimer.
Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul : story2remember.eu
Acest website se referă la activitățile derulate în Proiect și este realizat de beneficiari. Conținutul acestui website reflectă numai punctele de vedere ale autorilor iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare ulterioară a informațiilor conținute în acest website.