Proiectul „Paths of cooperation – support for entities implementing international cooperation” este un proiect de subventie care sprijina organizatiile poloneze si consta in acordarea de sprijin beneficiarilor proiectelor cofinantate din Fondul Social European, indiferent de programul operational in care implementeaza proiectele standard. Obiectivul proiectului este de a dezvolta si implementa 210 solutii care aduc beneficii prin cooperare internationala, si vor permite institutiilor participante la proiect sa imbunatateasca si sa creeze noi oportunitati de a raspunde la problemele din domeniul activitatii profesionale, invatarii pe tot parcursul vietii, crearii si implementarii politicilor publice (sau alte domenii specifice acoperite de obiectivele tematice 8-11 FSE). Cooperarea internationala ar trebui sa ajute institutiile sa obtina noi perspective, sa-si imbogateasca cunostintele si abilitatile si sa foloseasca experienta partenerului.
Proiectul este coordonat de Fundację Fundusz Współpracy (FFW) (Polonia), avand ca parteneri Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala (Romania), FondazioneDemocenter-Sipe (Italia) siStichtingBussiness Development Friesland (Olanda).
Beneficii din cooperari internationale
In afara de sprijinul financiar (subventii de pana la 100.000 PLN), proiectul prevede o serie de activitati care sprijina beneficiarii proiectelor FSEinainte de a se alatura competitiei de subventii, in timpul implementarii proiectelor internationale si dupa finalizarea acestora. Proiectul abordeaza subiectul intr-un mod inovator – cooperarea internationala, punand mare accent pe activitatile de animatie si incubare a noilor proiecte, precum si pe sprijin pe toata perioada de implementare a subventiei pentru diseminarea si conectarea in retea a tuturor beneficiarilor de subventii, inclusiv prin construirea unei retele speciale de beneficiari ai proiectelor de cooperare internationalain domeniul FSE. Aceasta retea, consolidata prin seminarii de referintasi o baza de date speciala pentru proiecte si beneficiarii de subventii, va permite durabilitatea proiectului si stabilirea de noi parteneriate pentru implementarea, printre altele, a proiectelor internationale in viitor.
Un aspect important al proiectului „Paths of cooperation” este implicarea partenerilor straini cu experienta vastain cooperare, stabilirea parteneriatelor si implementarea proiectelor internationale. Partenerii isi vor impartasi experienta si ajutorul in procesul de selectie a proiectelor partenerilor straini, precum si construirea unei retele solide de beneficiari ai proiectelor internationale.
Etapele proiectului
Liderul recruteaza participantii (organizatii care deruleaza proiecte nationale finantate din FSE) si ii pregateste pentru adaugarea componentei de cooperare internationalaproiectelor lor. Apoi, exista un apel pentru propuneri si se acorda subventii, pentru componenta de cooperare internationala, celor mai bune aplicatii. In total, pe parcursul a 3 ani, 210 organizatii vor primi subventii de pana la 100.000 PLN fiecare.
Exista multe modalitati si posibilitati de a dezvolta cooperarea internationalasi de a lucra la solutii, de exemplu:
• consultari, schimburi de personal, stagii si vizite de studiu;
• transfer de bune practici intre parteneri;
• cercetare si activitati analitice;
• pregatirea, traducerea si publicarea studiilor si rapoartelor;
• ateliere internationale si seminarii de instruire online;
• testarea solutiilor inovatoare;
• organizarea de conferinte, seminarii, ateliere si intalniri;
• dezvoltarea si desfasurarea formarii si a altor metode de invatare formala sau nonformala;
• dezvoltarea instrumentelor si metodelor;
• dezvoltarea de programe / modele care sa sporeasca accesul la angajare sau sa activeze persoanele defavorizate pe piata muncii, de ex. someri, NEETs, persoane peste 50 de ani, femei, persoane cu dizabilitati si alte categorii.
Beneficiarii subventiilor sunt obligati sa adopte rezultatul implementarii si al cooperarii internationale.
Site-ul web al proiectului, in limba engleza, este: https://www.sciezkiwspolpracy.pl/paths-of-coopera/