CREATYV_logoEU flag-Erasmus+_vect_POS

PROIECTUL CREATIVE DRAMA FOR TRAINING YOUNG VOLUNTEERS IN INTERGENERATIONAL LEARNING ENVIRONMENTS’

Despre  proiectul CREA.T.Y.V.

Acest proiect este un proiect Erasmus+ de Parteneriat Strategic In Domeniul Tineretului, finantat de Uniunea Europeana prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, avand o durata de 2 ani (01.04.2017 – 31.03.2019).

Una dintre prioritatile UE este de a creste incluziunea sociala a tinerilor luand in considerare valorile europene fundamentale, o participare mai puternica a tuturor tinerilor la viata democratica si civica in Europa si o tranzitie mai usoara a tinerilor de la tinerete la varsta adulta, acordandu-se o atentie deosebita tinerilor expusi riscului marginalizarii si tinerilor migranti. 29,8% dintre tinerii cu varsta intre 18-24 ani erau in risc de saracie  si excluziune sociala in 2011 in UE, dar aceste proportii sunt de 43% pentru Romania (Eurostat, 2011). In Romania, doar 13% dintre tineri participa la actiuni de voluntariat. In Cehia, 15,4% dintre tinerii cu varsta intre 18-24 ani sunt in risc de saracie sau excluziune sociala si 7% dintre tinerii de aceasta varsta sunt voluntari. In Italia, in Regiunea Emilia Romagna in particular, sunt peste 60.000 de tineri in  risc de excluziune sociala, 1/3 migranti, si 7,2% dintre italienii cu varsta intre 18-24 ani sunt voluntari.

Scopul proiectului este de a oferi oportunitati de invatare non-formala tinerilor cu oportunitati reduse (cu varste cuprinse intre 18-25 ani), prin intermediul unui program de formare/mentorat intergenerational în domeniul voluntariatului, folosind tehnicile teatrale creative, sporind astfel angajamentul civic al tinerilor si incluziunea lor socială. Proiectul va oferi generatiilor tinere, seniori voluntari ca mentori, creand noi competente utile pentru dezvoltarea lor sociala si integrarea pe piata muncii.

Proiectul va aduce rezultate pozitive si pentru persoanele in varsta, care vor participa la actiuni civice, vor fi active, se vor simti utile si vor fi conectate cu generatiile mai tinere, folosind potentialul si resursele lor uriase si contribuind la viata comunitatii. Astfel, vom combate discriminarea pe criterii de varsta si vom promova incluziunea sociala si imbatranirea activa, mentinand in acelasi timp o stare buna de sanatate mentala si fizica pentru varstnici.

Proiectul este implementat de un consortiu de 5 organizatii din Romania, Cehia, Italia si Irlanda.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Elaborarea unui program educational care sa ofere noi oportunitati de invatare în domeniul voluntariatului pentru tineri, intr-o abordare intergenerationala si utilizand ca instrumente tehnicile teatrale creative;
  • Stimularea abilitatilor civice si a incluziunii sociale a tinerilor prin educatia privind voluntariatul si prin mobilitati mixte ale tinerilor;
  • Dezvoltarea competentelor educatorilor în domeniu;
  • Contributie la politicile de formare a tinerilor în domeniul voluntariatului

Rezultatele proiectului

Rezultatele proiectului includ:

-o Metodologie pentru un program de formare intergenerational in domeniul voluntariatului pentru tinerii cu oportunitati reduse, folosind tehnicile dramatice creative: acest rezultat va include un E-Book privind voluntariatul in tarile UE, un Program Intergenerational de Formare (cu un Manual pentru formatori) si un Raport subliniind impactul pilotarii programului de formare in Romania, Italia si  Cehia.

-un Ghid pentru tineri „Re-modelandu-mi viitorul prin voluntariat” care ii va ajuta sa se familiarizeze cu mijloacele de voluntariat, si va furniza exemple de  voluntari in context national sau international si felul in care aceasta activitate a schimbat si a imbunatatit viata lor viitoare.

-o Recomandare de Politici Publice pentru sprijinirea voluntariatului tinerilor prin educatie non-formala in contexte intergenerationale in intreaga Uniune Europeana.

-unfilm „Vocea tinerilor în voluntariatul intergenerational” ca un instrument puternic de abilitare pentru tineri, consolidandu initiativa si responsabilitatile lor.

Proiectul va include de asemenea mai multe mobilitati mixte pentru 24 tineri intre tarile participante (Romania, Italia si Cehia).

Abordarea proiectului si tehnicile dramatice creative

Abordarea proiectului este extrem de inovatoare, utilizand tehnicile dramatice creative ca metoda de formare, abordand aspecte sociale si culturale. Tehnicile dramatice creativesuntholistice si combina reflectia interna cureprezentarea externa. Miezul comun al activitatilor de baza este intotdeauna improvizat. In practica, indivizii si grupurile se straduiesc sa rezolve problemele si sa caute solutii  prin intermediul explorarii si al exprimarii. Ca instrument de explorare utilizat cu alte metode multidisciplinare de a intelege, a promova si a atinge schimbarea sociala, drama creativa va fi un instrument eficient pentru a dezvolta competente sociale si a imbunatati participarea civica a tinerilor, de a crea relatii de mentorat intre voluntarii mai in varsta si tineri, de a crea comunitati incluzive si a sustine imbatranirea activa. Scopul nostru comun este de a crea noi practici in domeniul educatiei non-formale a tinerilor, vizand  nevoile specifice ale acestora, si de a promova voluntariatul la scara larga, catre diferite institutii interesate. Impactul va fi o societate incluziva, imbunatatirea politicilor publice, o mai buna ocupare a fortei de munca a tinerilor marginalizati, cresterea cooperarii intergenerationale si promovarea imbatranirii active la scara mai larga.

Partenerii proiectului

  • Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala – ROMANIA (coordonator)

Contact: asoc.habilitas@yahoo.com

www.habilitas.ro

 

  • Asociatia Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat – ROMANIA

Contact: corina@provobis.ro

www.provobis.ro

 

  • Anziani e non solo Società Cooperativa Sociale- ITALIA

Contact: progetti@anzianienonsolo.it

www.anzianienonsolo.it

 

  • Evropska rozvojova agentura, s.r.o. – REPUBLICA CEHA

Contact: hana.motyckova@eracr.cz

www.euda.eu

 

  • The Gaiety School of Acting – IRLANDA

Contact: educate@gaietyschool.com

gaietyschool.com

 

‘Aceasta publicatie a fost elaborata cu sprijinul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene. Sprijinul Comisiei Europene pentru producerea acestei publicatii nu constituie o sustinere a continuturilor, care reflecta numai punctele de vedere ale autorilor, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila de nicio utilizare a informatiilor continute in aceasta.’

 

Website-ul proiectului: www.creatyv.eu