FOND RELATII BILATERALE


 

.

Proiectul „Reteaua de Voluntari Seniori in acțiune: Schimb de experienta Romania – Norvegia”
Durata: 03.03.2016 – 30.04.2016

 

Coordonator: Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si formare profesionala – Romania
Partener: CBNRM Networking, Norvegia

.

     Proiectul este finantat din Granturile SEE 2009-2014, Fondul pentru Relatii Bilaterale. Este o continuare a proiectului „Seniorii – Resurse in Comunitate: Voluntariat la Varsta a Treia”, implementat în perioada 01.04.2015 – 31.03.2016, de catre Asociatia Habilitas CRFP in parteneriat cu CBNRM Networking, si finantat prin Granturile SEE 2009-2014.

     Scopul acestui proiect este acela de a consolida si de a aprofunda relatiile cu organizatia partenera CBNRM Networking, precum si cu alte ONG-uri, institutii si comunitati locale din Kristiansand, Norvegia. Un alt scop este acela de a invăta din experienta norvegiana, pentru a transfera din Norvegia in Romania cunostinte si modele de bune practici, pentru a dezvolta competentele si abilitatile personalului din proiect si ale voluntarilor seniori. In acelasi timp, proiectul se concentreaza pe diseminarea si schimbul de cunostinte cu partenerul nostru norvegian CBNRM în retea si alte entitati norvegiene, fiind avute in vedere rezultatele proiectului „Seniorii – Resurse in comunitate: Voluntariat la vârsta a treia”, care a fost finantat din Granturile SEE 2009 -2014, Fondul ONG, Componenta Implicare, Sub-componenta Voluntariat. Acest proiect contribuie in mod substantial la obiectivele Fondului de Relatii Bilaterale, în ceea ce priveste intensificarea cooperării dintre ONG-urile din Romania si statele finantatoare, îmbunătatirea intelegerii reciproce si impartirea rezultatelor acestora. Acest proiect aduce o dimensiune complementara proiectului „Seniorii – resurse in comunitate: Voluntariat la varsta a treia” – sa invatam din experienta concreta a activitatilor norvegiane si a bunelor practici locale, ce este voluntariatul in Norvegia, modul in care ONG-urile si autoritatile publice lucreaza cu voluntarii, modul in care este organizata comunitatea seniorilor si modelele lor de voluntariat, precum si despre serviciile sociale oferite persoanelor varstnice din Norvegia.

     Proiectul include o vizita de studiu în Kristiansand, Norvegia, intre 4-6 aprilie 2016. Patru persoane vor participa la vizita de studiu – managerul de proiect, un voluntar senior, coordonatorul Retelei de Voluntari Seniori si un reprezentant al Serviciilor Sociale din Bucuresti.

     Obiectivele proiectului sunt:

1. Consolidarea relatiilor bilaterale dintre Asociatia Habilitas CRFP si organizatii din Norvegia – CBNRM Networking ca partener și alte ONG-uri si institutii, pe durata a 3 zile de vizita de studiu a delegatiei române in Kristiansand, Norvegia.

2. Schimbul de experiente, cunostinte si bune practici in domeniul voluntariatului (cu accent pe voluntariatul seniorilor), functionarea retelelor de voluntari, protectie sociala si parteneriatul public-privat, intre Habilitas si organizatii din Norvegia, prin vizite si intalniri cu diferite parti interesate din Norvegia în cursul vizitei de studiu.

3. Diseminarea rezultatelor si a principalelor realizări ale proiectului „Seniorii – resurse in comunitate: Voluntariat la varsta a treia”, finantat prin Granturile SEE 2009-2014. Se va face prin traducerea in limba engleza a documentelor „Ghid de bune practici” si „Strategia Locala pentru Sprijinirea Voluntariatului Seniorilor” dezvoltate in proiect, si distribuirea acestor documente catre partile interesate din Norvegia.

     Vizita de studiu în Norvegia va fi diseminata in Romania prin diferite mijloace – respectiv articole, Newslettere și site-uri web.