BE OLD – Better Work in Old Age: Supporting older workers and organizational environment in coping with age transitions and work requirements.

Un proiectErasmus + Parteneriate Strategice Educatia Adultilor, finantat de A.N.P.C.D.E.F.P.

Durata: 2 ani (2017-2019)

Link către site-ul proiectului: http://www.beold.eu/

 

Imbatranirea activă, una dintre prioritatile CE, necesita masuri suplimentare la nivel national si european, de la o abordare integrata, pentru a oferi persoanelor in varsta posibilitati reale de a-si folosi potentialul imens si de a deveni surse de invatare pentru generatiile mai tinere.

Proiectul BeOLD urmareste sa actualizeze abilitatile si sa sprijine lucratorii in varsta pentru o mai buna adaptare la locul de munca si pentru o mai buna ocupare a fortei de munca si saimplice angajatorii în măsuri de sprijin pentru lucrătorii în vârstă, rezultând o societate incluzivă și piața forței de muncă.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

  • propune o abordare integrata pentru sporirea participarii persoanelor in varsta la locul de munca: elaborarea unei metodologii de consiliere vocationala pentru lucratorii in varsta si a unui program de instruire pentru managementul companiilor. Acest lucru va oferi oportunitati de invatare pentru lucratorii in varsta, o motivatie sporita a muncii si va schimba climatul organizational printr-o abordare incluziva.
  • promovarea incluziunii sociale a persoanelor in varsta prin integrarea lor mai buna la locul de munca, prin imputernicirea acestora prin consiliere si educatie
  • combaterea discriminarii pe criterii de varsta la locul de muncă si promovarea activitatilor de învatare si mentoring intre generatii, in companii
  • dezvoltarea competentelor educatorilor in acest domeniu
  • sa propuna un model de politica publica pentru sprijinirea lucratorilor in varsta

Grupurile tinta care vor fi abordate in proiect sunt:

  • lucratorii in varstă (peste 55 de ani) din companii private
  • manageri de resurse umane / manageri / coordonatori ai companiilor private din diferite sectoare (industrie, cooperative, servicii etc.)
  • diferiti factori interesati la nivel local / regional / național (autoritati publice)

Proiectul va dezvolta o metodologie de consiliere vocationala pentru lucratorii in varsta, utilizand diferite metode active si inovatoare de invatare, pentru a-si actualiza abilitatile si pentru a face fata tranzitiilor varstei, si un program de formare pentru managementul companiilor, pentru a combate discriminarea pe criterii de varsta la locul de munca si incurajarea invatarii intergenerationale si a mentoratului.

Proiectul va elabora patru rezultate:

  1. E-book – Raport transnational: Generatii @ munca – Bariere si resurse ale diferitelor generatii la locul de munca

Rezultatul va oferi baza pentru dezvoltarea celorlalte produse. In special, va furniza informatii generale privind sprijinul, la nivel organizational și societal, acordat lucratorilor in varsta din tarile in care se desfasoară proiectul (Romania, Cipru, Italia, Spania si Grecia).

  1. Metodologie de consiliere vocationala pentru o munca mai buna a lucratorilor in varsta

Produsul va fi un pachet de formare care va oferi formatorilor, consilierilor vocationali, educatorilor de adulti care lucreaza cu lucratori în varsta, resurse si metodologii pentru a imbunatati capacitatea de angajare a lucratorilor in varsta si oportunitati de dezvoltare a unor noi cai de cariera.

  1. Program de instruire pentru manageri de resurse umane, manageri, coordonatori, directori de organizatii / institutii

Rezultatul va fi un pachet de formare destinat managerilor de resurse umane, managerilor, coordonatorilor, directorilor de organizatii / institutii care angajeaza personal multigenerational. Instruirea va oferi resurse pentru a adapta mediul organizational tuturor generatiilor, precum si pentru a combate stereotipurile cu privire la lucratorii in varsta si pentru a organiza programe de mentorat intergenerational.

  1. Ghid cu recomandari de politici publice privind sprijinirea lucratorilor in varsta

Ghidul va rezuma celelalte rezultate ale proiectului si lectiile invatate. Acesta va fi promovat in randul factorilor interesati relevanti din tarile proiectului (si anume: sindicate, asociatii de seniori, asociatii patronale, agentii VET, servicii de ocupare a fortei de munca, factori de decizie) si va contribui la o mai bună gestionare a politicilor de imbatranire activa in UE.

Parteneriatul:

– Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala (Romania)COORDONATOR
Email:asoc.habilitas@yahoo.com
Telefon: +40757022383

– Universitatea Din Bucuresti (Romania)
Email: roxanaurea@yahoo.com
Telefon: +40728087836

– Confederatia Nationala Sindicala ”Cartel ALFA” (Romania)
Email: def3@cartel-alfa.ro
Telefon: +40755030253

– Centre For Advancement Of Research And Development In Educational Technology Ltd-Cardet (Cyprus)
Email: sotiris.t@cardet.org
Telefon: +35722002100

– Asociación Instituto Europeo De Estudios Para La Formación Y El Desarrollo (Spain)
Email: INFO@DOCUMENTA.ES
Telefon: +34942760707

– Anziani E Non Solo Sc (Italy)
Email: progetti@anzianienonsolo.it
Telefon: 0039059645421

– Kentro Merimnas Oikogeneias Kai Paidiou (Greece)
Email: european_projects@kmop.gr
Telefon: +30 210 3637547

 

Sprijinul acordat de Comisia Europeana pentru producerea acestei publicatii nu constituie o aprobare a conținutului, care reflecta doar opinia autorilor, iar Comisia nu poate fi trasa la raspundere pentru nicio utilizare a informatiilor continute in aceasta.