Proiectul SOUND (formarea profesionistilor din domeniul SOcial si din domeniul sanatatii in iNterventii terapeutice bazate pe mUzica pentru sprijinirea persoanelor varstnice cu Dementa) a fost lansat in Februarie 2022 sub coordonarea IRCCS/INRCA – Italia. Din proiect fac parte si Eurocarers (Belgia), Associação – Sons do Estaminé (Portugalia), Asociatia Habilitas-CRFP (Romania) si Scoala de Pian (Romania).
SOUND isi propune sa dezvolte un curriculum de formare prin activitati pasive si active de creatie muzicala pentru profesionistii din domeniul socio-medical si pentru ingrijitorii informali activi in domeniul dementei. De asemenea, incearca sa produca o interventie nonfarmacologica originala bazata pe muzica pentru a imbunatati comportamentul, starea de spirit si calitatea vietii persoanelor in varsta cu dementa si pentru a intarzia cat mai mult posibil declinul viitor al functiilor cognitive.
Un astfel de program educational se adreseaza diferitelor nevoi:
Pentru acei profesionisti in ingrijirea dementei care cauta metode si tehnici mai eficiente pentru a trata pacientii cu dementa si pentru pacientii insisi care trebuie sa fie auziti si intelesi, printr-un limbaj universal, pentru a-si mentine capacitatile cognitive reziduale si pentru a-si imbunatati calitatea vietii.
SOUND vizeaza, de asemenea, ingrijitorii informali, care trebuie sa continue sa se formeze si sa dobandeasca noi competente pentru a-si gestiona mai bine interactiunea cu cei dragi in viata de zi cu zi, precum si comunitatea mai larga, care poate fi mai usor constientizata si educata sa accepte si sa interactioneze cu pacientii cu dementa.
Pentru a-si atinge obiectivele, cercetatorii proiectului vor fi sprijiniti de centre de zi, autoritati publice, ONG-uri si scoli de muzica in dezvoltarea unui curs de formare si a unei serii de materiale, precum:

  • un curriculum de formare destinat profesionistilor din domeniul sanatatii si ingrijitorilor informali (in mare parte membri ai familiei) cu privire la utilizarea activitatilor muzicale adaptate nevoilor publicului tinta;
  • un protocol de interventie pentru varstnicii cu dementa si ingrijitorii informali, bazat pe Circleactivities, care sa fie proiectat impreuna cu seniorii;
  • o platforma digitala pentru invatarea prin cooperare, care sa fie utilizata de profesionistii din domeniul sanatatii, persoanele in varsta si ingrijitorii informali;
  • o campanie europeana de constientizare bazata pe spectacolele muzicale desfasurate in timpul interventiei cu seniorii si elevii tineri ai scolilor de muzica implicate in proiect, cu scopul de a contribui la crearea de comunitati prietenoase cu dementa.

Odata formati cu metoda SOUND, Asociatia Habilitas – CRFP si Scoala de Pian vor face echipa pentru a dezvolta experimentarea in Romania. Ulterior, acestia vor ghida experimentarea cu utilizatorii finali, pentru a masura efectele interventiei asupra dispozitiei, memoriei si functiilor cognitive.
Pentru mai multe informatii: https://soundeuproject.eu/
E-mail: asoc.habilitas@yahoo.com

Descarcati comunicatul de presa (pdf)