Un număr de 15 seniori au participat joi, 16 ianuarie 2020, la un focus grup pentru a-și exprima opiniile și nevoile referitoare la crearea primei platforme online pentru învățarea limbii engleze de către seniori, într-un mod distractiv, care să fie utilizată de către adulți ca activitate pentru stimularea memoriei și a atenției. Evenimente similare s-au desfășurat în Grecia, Irlanda și Scoția pentru identificarea nevoilor comune care vor permite crearea de materiale de învățare printr-o abordare transnațională.

“În ultimii ani este o provocare din ce în ce mai mare să rețin informații noi, sau chiar să îmi reamintesc chestiuni banale, cum ar fi locul în care am pus cheile, numele unor persoane sau data următoarei programări la medic. Cu toate acestea, nu există o singură zi în care să nu îmi <antrenez> memoria, fie că citesc, completez rebusuri sau particip la activitățile asociației pentru seniori la care sunt membră. Sunt convinsă că învățarea unei limbi străine, chiar și la vârsta de 68 de ani, m-ar ajuta foarte mult să fiu activă, de aceea, abia aștept să testez această platformă.”. Maria, 68 de ani, pensionară.

“Proiectul Super Lingo este un proiect de învățare a limbii engleze bazat pe cursuri intensive, scurte, care introduc și antrenează persoanele în vârsta sănătoase cu declinul cognitiv subiectiv, deficiență cognitivă ușoară, sau persoanele cu demență timpurie, în utilizarea jocurilor online și a scenariilor de rol pentru o practică independentă continuă.

“Identificăm din ce în ce mai mult în cadrul activităților noastre nevoia de învățare a persoanelor vârstnice, iar aceste oportunități trebuie să se regăsească și în cadrul comunităților. De mai bine de 12 ani încercăm să dezvoltăm proiecte inovative, adaptate nevoilor persoanelor vârstnice, însă acestea trebuie să fie susținute și de politici publice adecvate. ”Ioana Căciulă, Președinte Asociația HABILITAS.

***

Asociația HABILITAS este un ONG creatînanul 2007 cu scopul de a contribui la dezvoltarea educației adulților. Habilitas oferă pregătire profesională pentru adulți și implementează proiecte și programe în educație și inovare socială, la nivel național și european. În prezent, Habilitas este autorizată de Autoritatea Națională a Calificărilor pentru a oferi pregătire profesională pentru calificarea „Îngrijitorul la domiciliu pentru vârstnici”. Pentru mai multe informații puteți accesa www.habilitas.ro.