Septembrie, octombrie si noiembrie au fost printre cele mai frumoase si intense luni de implementare ale proiectului nostru Erasmus+, CREAT.Y.V. Am vizitat, pe parcursul a 15 zile, peste 20 de organizatii si institutii din trei orase europene, Carpi, Praga si Bucuresti; am aflat ce fac ele pentru comunitatile lor; am fost incantati sa-i vedem pe tinerii cu oportunitati reduse din Romania, Cehia si Italia imprietenindu-se si intelegand mai bine lumea din jur si pe ei insisi. Am trait cu totii o experienta puternica de cunoastere si (re)descoperire a noastra, ca oameni.

Drumul nostru CREAT.Y.V.a debutat în orașul italian Carpi. In prima zi, tinerii participanti in program din Romania (opt, la numar) si Cehia au interactionat si s-au cunoscut mai bine prin activitati inspirate din programul de formare CREA.T.Y.V., in Casa Voluntariatului din Carpi. Ne-am bucurat apoi impreuna cu tinerii italieni de activitatile sportive din Eden – un centru de tineret cu spatii interioare si exterioare de studiu și joacă. In Eden au loc conferinte, intalniri, dezbateri, turnee de baschet, fotbal sau volei, iti poti serba ziua de nastere sau te poti inscrie la cursuri de muzica, poti juca tenis sau fotbal de masa.

In zilele care au urmat, am avut parte de experiente emotionante la Asociatia ‘Al di la del Muro’ (De partea cealata a zidului) – asociatie in domeniul sanatatii mintale formata din seniori, toti voluntari, care le-au oferit tinerilor nostri tandretea lor. Am cantat cu sufletul alaturi de seniorii voluntari din Grupul Parkinson, asociatie care sprijina persoanele diagnosticate cu Boala Parkinson si familiile acestora. Am jucat Bingo intr-un centru rezidential de ingrijire pentru persoane in varsta al organizatiei neguvernamentale AMICA. Am vizitat un lagar de concentrare de tranzitie (Fossoli) din perioada 1943 – 1944, intretinut și cu ajutorul voluntarilor. Am fost impresionati de Oaza de verdeata la Francesa, administrata de voluntari ai WWF si ai Asociatiei Panda Carpi  – un ambient natural protejat intins pe o suprafata de 25.000 de metri patrati – populat de pasari si animale, rate, egrete, gaste salbatice, veverite, vulpi etc. Si, nu in ultimul rand, am fost invitati la un pranz social organizat de Bruno Losi – un centru de zi unde voluntari seniori, dar si tineri, desfasoara diverse activitati, inclusiv de strangere de fonduri, in sprijinul comunitatii.

Urmatorul „popas” a fost in Praga. Prima zi a mobilitatii tinerilor romani (opt tineri, altii decat cei din Carpi) a fost dedicata unor ateliere de lucru folosind tehnici dramatice creative, la Centrul Comunitar Kardašovská. Tinerii au exersat comunicarea non-verbala, exprimarea prin corp si jocurile de rol, autodescoperindu-se si descoperindu-i pe ceilalti. A urmat apoi o salba de vizite si activitati in diverse centre comunitare. In centrul Nová Trojka, de servicii culturale pentru familie si copii, si in centrul comunitar Žižkostel, pentru persoane defavorizate, ne-am reamintit ca muzica conecteaza oamenii, dincolo de cuvinte, si ca prin muzica si dans barierele interculturale, dar si interioare, dispar. Am fost impresionati de serviciile pentru seniori oferite de organizatia Život 90: Telefonulvarstnicului; Butonul de urgenta (finantat de municipalitate) – o bratara cu GPS prin care varstniculpoatesemnala o problemamedicala; servicii de consultantajuridica; servicii de respiropentrufamiliilecare au grija de parintiisaubunicii in varsta etc.

Am experimentat terapia prin arta in doua centre comunitare, Husitskásicentrul cultural ART unde am confectionat felicitari alaturi debeneficiari ai serviciilor centrului, dedicat persoanelor cu probleme desanatate mintala si persoanelor cu dizabilitati. Am fost la centrul Vnitroblok– un spatiucultural urban refacut si reamenajat de 2 tineri antreprenori, care, pornind dela propria pasiune si munca, au ajuns sa detina o companie cu 50 de angajati sisa contribuie la un nou concept comunitarmultietajat (cafenea, magazin, sala deconcerte, spatiu pentru cursuri etc.). Am fost la „casuta din padure”, laintreprinderea sociala Domus Vitae, deschisa de curand, care angajeaza someride lunga duratacu varsta peste 50 de ani si unde seniorii pot invata nu doar ITsi engleza, ci si politologie. In 2017, au infiintat un bistro si un serviciude catering in care lucreaza femei dezavantajate.

La ”People in Need”, una dintre cele mai mari organizatii neguvernamentale din Cehia, am fost intampinati de trei doamne voluntare in varsta care ne-au povestit despre satisfactia pe care o au atuncicand vad ca munca lor cu copiii e rasplatita de evolutia si dezvoltarea personala a micutilor.

Ne-a impresionat apoi ce fac oamenii din centrul comunitar „Femei fara casa” pentru femeile fara adapost. Le ajuta sa-si gaseasca de lucru, le ofera un pat pentru a se odihni in timpul zilei, alimente (in Cehia exista o lege functionala anti-risipa), haine din donatii, le ofera servicii psihologice. In acest centru, l-am cunoscut si pe Felix, un motanel care toarce printre hainele femeilor fara adapost si le mai alina sufletele.

Ultima etapa a acestui drum am parcurs-o impreuna cu tineri cehi si romani, in luna noiembrie, la Bucuresti. Dupaatelierele de debut centrate pe tehnicile teatrale creative, gazduite deD.G.A.S.P.C. Sector 1, am fost primiti de Fundatia Principesa Margareta aRomaniei. Tinerii nostri au „facut cunostinta” cu Telefonul Vârstnicului – singurul serviciu telefonic gratuit si confidential din Romania dedicat persoanelor de peste 65 de ani. Am aflat ca de la infintarea liniei telefonice sipana acum, persoanele in varsta au beneficiat de peste 5.500 de ore de sprijin,informare si consiliere sociala. Si ca, dincolo de informatiile utile de careau nevoie, seniorii vor uneori doar sa schimbe o vorba cu cineva. Am vizitatapoi Centrul Generatii al aceleiasi Fundatii, unde tinerii au discutat cucopiisi voluntari ai centrului si au participat la ateliere de lucru intergenerationale. Astfel de centre exista in mai multe orase din tara, scopullor fiind acela de a stimula interactiunea si solidaritatea intre generatii,schimbul de valori si cunostinte intre tineri si oamenii in varsta.

Au urmat vizitele la doua organizatii reprezentative pentru serviciile pe care le ofera in comunitate – AsociatiaCARP Omenia si Fundatia Parada. CARP Omenia ofera peste 40 de tipuri deservicii seniorilor. Persoanele in varsta pot desfasura diverse activitaticreative in centrul de zi al asociatiei, au acces la servicii medicale, la medicamente la pret de producator, servicii de croitorie si reparatii incaltaminte, tuns si coafura, iar cele nedeplasabile si cu o situatiemateriala precara beneficiaza de o masa calda livrata la domiciliu. Vizita la Fundatia Parada ne-a impresionat prin grija pe care „oamenii mari” ai Fundatiei o au pentru copiii si familiile strazii. Parada seamana intrucatva cu centrul„Femei fara casa” din Praga. Este un centru de respiro, un „popas” unde copiiisi tinerii strazii vin, beneficiaza de servicii primare (alimentatie, igiena, sanatate), de servicii educationale si de stimulare a creativitatii. Este un „loc unde ei se simt in siguranta”.

In drumul nostru prin Bucuresti ne-am oprit sa bem un ceai, la Fitoceainaria SanThé, deschisa de DGASMB. O intreprindere sociala prin care mai multe persoane din randul categoriilor defavorizate autrecut printr-un program de formare, iar apoi au fost angajate.

Veniturile obtinute prin ceainarie sunt folosite la deschiderea mai multor astfel de spatiiin Bucuresti. Am participat apoi la activitatile din Centrul Social Estuar Sector 6, al Fundatiei Estuar – organizatie care se ocupa in principal de adultii cu probleme de sanatate mintala si de cei care se confrunta cu probleme temporare de adaptare si comunicare. Estuar are mai multe astfel de centre prin care ofera servicii derecuperare, reabilitare si reinsertie sociala (grupuri de suport pentrubeneficiari si lucratori, activitati recreative si creative, ateliere lucrative, activitati terapeutice etc.).

La Clubul Seniorilor Sector 4 a fost o adevarata sarbatoare intergenerationala. Tinerii din Cehia si seniorii beneficiari ai Clubului au petrecut timpul impreuna de Sfintii Mihail siGavril. Au luat parte la un atelier creativ de decoratiuni de Craciun, s-au fotografiat, au cantat impreuna si au dansat pe muzica populara.

Multumim organizatiilor partenere din proiect care ne-au insotit in aceasta „calatorie” – Anziani e non solo (Italia), EUDA (Republica Ceha), Asociatia Pro Vobis (Romania), precum si tuturor organizatiilor si institutiilor din cele trei tari care ne-au fost alaturi.