Relatiile diplomatice dintre Romania si Norvegia au o vechime de aproape 100 de ani, fiind intrerupte doar de contextul politic din cel de-al Doilea Razboi Mondial. De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, relatiile dintre cele doua tari s-au consolidat, in mare parte si datorita Granturilor SEE / Norvegiene.

Romania este unul dintre cele 15 state membre UE care beneficiaza de fondurile acordate de Regatul Norvegiei, Islanda si Liechtenstein. In perioada 2009 – 2014, 36 de milioane de euro au fost alocate proiectelor sociale, prin intermediul Fondului ONG in Romania, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Rata de absorbtie a programului a fost de peste 95%, 390 de proiecte beneficiind de acesta finantare.

Doua dintPoza Norvegiare aceste proiecte, care si-au propus sa contribuie la participarea activa a seniorilor la viata comunitatii, prin incurajarea voluntariatului, si sa apere drepturile acestora, au fost „Seniorii – resurse in comunitate: Voluntariat la varsta a treia” si „Reteaua de Voluntari Seniori in actiune: Schimb de experienta Romania – Norvegia”, implementate de Asociatia Habilitas – CRFP impreuna cu CBNRM Networking (Norvegia).

Prin intermediul primului proiect, 75 de seniori din Bucuresti au participat, in perioada iunie 2015 – ianuarie 2016, la un program de formare si de practica in domeniul voluntariatului. Programul de formare a voluntarilor seniori a inclus notiuni de comunicare cu persoane din diferite categorii defavorizate, identificarea factorilor care stau la baza motivatiei de a fi voluntar si stimularea acestora sau identificarea metodelor de valorizare a aptitudinilor personale. De asemenea, seniorii au invatat sa acorde primul ajutor, notiuni foarte importante atunci cand se lucreaza cu persoane cu diferite probleme de sanatate, si au urmat un curs de dezvoltare a competentelor de lucru pe calculator. Dupa programul de formare, voluntarii seniori au desfasurat activitati in 15 institutii sociale.

Pentru a sustine voluntariatul seniorilor si dupa finalizarea proiectului, Asociatia Habilitas, cu sprijinul partenerului norvegian care beneficiaza de o bogata experienta in domeniul crearii de retele, a infiintat prima Retea a Voluntarilor Seniori din Bucuresti. Aceasta este sustinuta de platforma online www.voluntariseniori.ro, prin intermediul careia orice varstnic dornic sa-si ofere serviciile in mod voluntar poate sa gaseasca institutia potrivita.

„Reteaua de Voluntari Seniori in actiune: Schimb de experienta Romania – Norvegia” a venit in completarea primului proiect, urmarind aprofundarea bunelor practici norvegiene in domeniul voluntariatului seniorilor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea Retelei de Voluntari Seniori nou creata. Prin schimbul de experienta cu ONG-uri norvegiene care ofera servicii persoanelor varstnice si care se bazeaza pe munca voluntarilor, au fost analizate modalitatile de organizare a voluntarilor si de atragere a seniorilor in activitati voluntare, motivatia acestora pentru a face voluntariat, relatia ONG-urilor cu autoritatile publice si serviciilor sociale oferite persoanelor varstnice din Norvegia.

Intreaga experienta castigata prin colaborarea cu partenerul norvegian si prin aprofundarea, la fata locului, a modului de lucru si de organizare a institutiilor norvegiene va fi investita in dezvoltarea Retelei de Voluntari Seniori din Bucuresti.