ELABORAREA STRATEGIEI LOCALE DE SUSTINERE A VOLUNTARIATULUI

                                                                           SENIORILOR

 

     Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala a organizat, in datele de 21 Decembrie 2015 si 28 Ianuarie 2016, doua mese rotunde consultative pentru elaborarea unei strategii locale de sustinere a volunariatului seniorilor, in cadrul Proiectului „Seniorii – Resurse in Comunitate: Voluntariat la Varsta a Treia”.

     La cele doua evenimente au participat 40 de persoane, reprezentanti ai societatii civile si ai autoritatilor publie, precum si membri ai retelei de voluntari seniori, creata de Asociatia Habilitas prin acest proiect. Dintre asociatiile neguvernamentale si institutiile publice si private reprezentate la evenimente amintim: Societatea Nationala de Cruce Rosie Sector 3, Societatea Nationala de Cruce Rosie Sector 5, Asociatia CARP Omenia, Asociatia Progenies, Centrul pentru Dezvoltare Democratica, Asociatia Victimelor Accidentelor Rutiere, Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania, DGASPC Sector 1, DGASPC sector 3, Consiliul National al Persoanelor Varstnice, Clubul Seniorilor Sector 1, Clubul Seniorilor Sector 4 si Complexul Multifunctional Caraiman.

     Participantii au analizat nevoile seniorilor si potentialul acestora de implicare in activitati voluntare si au incercat sa identifice echilibrul intre oferta seniorilor voluntari si nevoile autoritatilor publice, domeniile in care seniorii voluntari doresc sa se implice, resursele de care au nevoie pentru desfasurarea activitatilor de voluntariat, care este disponibilitatea lor de timp si, nu in ultimul rand, ce parteneriate ar fi necesare pentru sustinerea voluntariatului seniorilor in Bucuresti, ca modalitate de imbatranire activa.

     In urma discutiilor derulate in cadrul celor doua mese rotunde consultative si a analizei chestionarelor completate de participanti, s-au stabilit patru intalniri de lucru pentru elaborarea Strategiei de sustinere a voluntariatului la varsta a treia, la a carei scriere va participa si Expertul in Politici Publice, doamna Diana Chiriacescu.

     Strategia finalizata va fi prezentata in cadrul conferintei de incheiere a proiectului „Seniorii – Resurse in Comunitate: Voluntariat la varsta a treia”, care va avea loc in luna martie 2016, si va fi postata pe platforma online care sustine reteaua seniorilor voluntari: www.voluntariseniori.ro

 

                             BENEFICIILE VOLUNTARIATULUI LA VARSTA A TREIA

     Voluntariatul in Romania continua sa fie o activitate slab dezvoltata, in special atunci cand vorbim despre voluntariatul persoanelor varstnice. Daca tinerii au inceput sa vada in voluntariat o oportunitate de dezvoltare personala si profesionala, beneficiile voluntariatului practicat de persoanele in varsta sunt inca putin intelese atat de catre institutii, cat chiar si de catre seniori.

Voluntariatul nu este favorabil numai celor pentru care se desfasoara activitatile. Daca pentru tineri este lesne de inteles de ce este benefic sa desfasoare astfel de activitati, in cazul varstnicilor beneficiile sunt cu atat mai complexe cu cat implicatiile psihologice sunt mai importante.

    Retragerea din activitatea profesionala reprezinta un moment crucial, prin schimbarile majore pe care le aduce si prin eforturile de adaptare pe care le presupune. Persoanele care au ajuns la varsta de pensionare pot sa dezvolte sentimente de inutilitate, pot sa simta ca si-au pierdut autoritatea si statutul social si se retrag in mediul familial, dezvoltand chiar si dependenta de acest mediu.

     In aceste situatii, practicarea voluntariatului poate sa echilibreze situatia, sa le dea vasrstnicilor noi scopuri si, implicit, noi satisfactii. Aceasta perioada a vietii va fi privita, astfel, ca o perioada productiva si satisfacatoare, si nu ca o regresie.

     Contactele sociale cu persoane noi reprezinta un alt avantaj, prevenind izolarea sociala si mentinand energia vitala si optimismul. Numeroase studii longitudinale au aratat ca voluntariatul la varste inaintate contribuie la o stare de sanatate, fizica si emotionala, mai buna, stimuleaza creierul si contribuie la mentinerea functiilor cognitive.

     Pe de alta parte, institutiile si noile generatii au numai de castigat din aceasta colaboare, datorita cunostintelor si experientei profesionale a varstnicilor. Seniorii voluntari constituie o adevarata resursa pentru comunitate, care nu presupune costuri in plus pentru o institutie, dar care, corect integrata si adaptata la activitatile acesteia, poate sa aduca numai avantaje.

     IMPORTANTA UNEI RETELE A VOLUNTARILOR SENIORI DIN BUCURESTI

     Imbatranirea este perceputa, de multe ori, ca povara pentru societate, ignorand, in acest fel, potentialul persoanelor varstnice si rolul semnificativ pe care acestea il pot avea in cadrul societatii.

     Imbatranirea activa – „active ageing” – inseamna sa oferim persoanelor varstnice posibilitatea de a ramane active, insa nu numai in sensul de a lucra in continuare, ci si in sensul de a le da sansa sa contribuie la viata comunitatii, prin munca voluntara.

     Imbatranirea activa reprezinta o modalitate prin care schimbarile demografice pot sa fie transformate in oportunitati si sa ofere varstnicilor si tinerilor posibilitatea de a invata unii de la ceilalti, de a-si transmite abilitati, competente, experiente. In acest context, voluntariatul seniorilor, ca dimensiune de baza a angajamentului civic, este un factor de coeziune sociala si de crestere a calitatii vietii la nivelul tuturor generatiilor.

     Pornind de la aceasta realitate, Asociatia Habilitas – Centrul de Resurse şi Formare Profesionala a creat, pentru prima data la nivelul Capitalei, Reteaua de Voluntari Seniori din Bucuresti, in cadrul proiectului „Seniorii – Resurse in comunitate: Voluntariat la Varsta a Treia”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

     75 de voluntari seniori au participat, in cadrul proiectului, la un program de formare in domeniul voluntariatului, care a inclus pregatirea pentru activitatea de voluntariat, prezentarea unor notiuni generale de comunicare, pentru o mai buna integrare, un modul de formare a competentelor digitale, un modul de prim ajutor, unul de consiliere vocationala si unul privind combaterea Discursului Instigator la ura.

     Voluntarii seniori au desfasurat ulterior activitati in 15 institutii sociale din subordinea Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectorul 1, Sectorul 3 si Sectorul 5, precum si in cadrul Asociatiei CARP Omenia. Potrivit chestionarelor de evaluare a satisfactiei, completate de voluntari si benficiari ai institutiilor la finalul derularii acestor activitati, varstnicii au considerat ca voluntariat este o activitate benefica. Ei au detaliat acest lucru declarand ca voluntariatul le-a oferit oportunitatea de a ajuta alti oameni aflati in nevoie, de a face ceva util, au socializat, au cunoscut persoane noi si au gasit o modalitate de a-si ocupa timpul liber.

     Beneficiarii din institutii, la randul lor, au exprimat un nivel inalt de satisfactie in urma voluntariatului seniorilor, declarandu-se multumiti de faptul ca au socializat, au simtit ca nu sunt singuri si si-au facut prieteni noi. Ei si-au exprimat, totodata, dorinta ca acest proiect sa continue pe termen lung.

                                                 PORTRET DE VOLUNTAR SENIOR

     Doamna Ludmila Rotaru are 59 de ani, este pensionara si membra a Retelei de Voluntari Seniori in cadrul Asociatiei Habilitas CRFP.

    Incepand cu luna iulie 2015, doamna Rotaru a activat ca voluntar in unul dintre apartamentele sociale ale DGASPC Sector 3, avand ca beneficiari baieti cu varste intre 10 si 14 ani. A desfasurat diferite activitati cu copiii, incepand de la confectionare de obiecte artizanale sau diferite jocuri (fotbal, de exemplu), pana la plantare de bulbi. Doamna Rotaru s-a implicat in activitatea de voluntariat, incercand in primul rand sa construiasca o relatie de incredere cu copiii, si sa ii ajute raspunzand nevoilor acestora. Dincolo de implicarea emotionala, dansa a donat chiar si un PC pentru apartamentul social si un telefon mobil touch screen.

In desfasurarea activitatii, doamna Rotaru a beneficiat de sustinere atat din partea personalului DGASPC Sector 3, cat si din partea coordonatorilor Asociatiei Habilitas.

    „Aceasta activitate de voluntariat m-a transformat ca om, am inteles ca sunt oameni care au nevoie de ajutor, si ca sunt oameni obisnuiti ca mine care pot sa daruiasca. A fost o provocare, am gasit solutii la diferite probleme, dar in acelasi timp am simtit ca m-am dezvoltat personal. Uneori am vrut sa renunt pentru ca mi se parea dificil, insa am mers inainte, m-am informat si am reusit. Cred ca am reusit sa influentez, in sens pozitiv, o farama din viata copiilor, si voi continua activitatile de voluntariat.Sper ca si alti seniori sa faca voluntariat pentru dezvoltare personala, socializare si pentru a-i ajuta pe ceilalti.” Ludmila Rotaru

     Proiectul „Seniorii – Resurse in comunitate : Voluntariat la varsta a treia” este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.