În data de 20.10.2015, la „Clubul Seniorilor”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1, a avut loc un seminar cu tema Discursul Instigator la Ură , la care au participat managerul proiectului – Rodica Căciulă, coordonatorii voluntarilor seniori, vârstnici care au absolvit cursul pentru voluntarii seniori, membrii ai instituţiei menţionate anterior, precum şi alţi vârstnici, care vin adesea în cadrul Clubului Seniorilor, pentru a desfășura diverse activităţi.
La începutul acestei întâlniri doamna Rodica Căciulă a făcut o prezentare referitoare la Discursul Instigator la Ură, aducând în prim plan ideea potrivit careia, societatea are o serie de reguli, legi pentru ca oamenii să poată trăi civilizat în armonie şi înţelegere, accentul fiind pus pe metode, modalităţi de combatere a discriminării datorate vârstei, religiei, etniei, sexualităţii.

     Pe parcursul discuţiei au avut loc numeroase intervenţii ale celor prezenţi, fiecare dintre aceşteia venind cu diferite exemple din experienţa proprie şi anume: o doamnă povestea că aflându-se în mijlocul de transport în comun, la ora prânzului a auzit comentariile maliţoase ale unor liceeni, care se întrebau de ce vârstnicii circulă la o astfel de oră, la care ar fi trebuit să stea în casă, iar senioarea cu tact şi îngăduinţă faţă de vârsta adolescenţilor, le-a zis ca merge la medic pentru un control, spunându-le că cel mai probabil şi ei au bunici cu nevoi, că timpul va trece si vor atinge cândva si ei o vârstă înaintată, după care dialogul a decurs într-o notă civilizată bazată pe respect reciproc, asta arătând că dacă știm să actionăm cu bunăvoinţă putem face mici schimbări în sensul bun.

     Un alt exemplu este cel al unei doamne, fostă asistentă medicală, care în prezent prestează servicii de masaj la domiciliu şi care povestea cum într-o zi a fost chemată de către niste etnici, la ei acasă, să îi facă o şedinţă de reflexoterapie unei persoane din familia acestora. Ajunsă la poarta etnicilor, doamna a văzut o casă impunătoare şi un gard pe măsură, după care se auzea gălăgie. Aceasta a avut tendinţa de a se întoarce, gândindu-se că fiind etnici ar putea fi periculoşi, i-ar putea crea probleme, însă după câteva minute de cugetare a îndrăznit să intre. A fost mai mult decât plăcut surprinsă de primirea şi de felul în care etnicii s-au purtat cu ea. De aici denotă, că avem tendinţa de a judeca, de a eticheta fără să cunoaştem oamenii, fapt datorat unei mentalităţi greşite, ce a fost inoculată de societate, de mass media potrivit căreia toţi etnicii sunt persoane lipsite de coloană vertebrală, însă există numeroase situaţii precum aceasta care contrazic întru-totul aceste idei preconcepute, deci mai întâi e bine să cunoaştem omul şi apoi să îl etichetăm.

     Au fost prezentate pe parcurs și alte situaţii care au venit în întâmpinarea acestui subiect, ce a stârnit interesul multor persoane prezente, care s-au arătat dornice să mai participe la o astfel de întâlnire, ba chiar să își cheme și alţi cunoscuţi.

     Toţi seniorii prezenţi au apreciat subiectul și au fost de acord cu faptul că prin toleranţă, îngăduinţă și înţelegere reciprocă între oameni, societatea se poate schimba treptat, important e să ne dorim asta și implicit să acţionăm, deoarece nimănui nu îi place să fie arătat cu degetul, discriminat, doar pentru că majoritatea este distinctă, doar pentru că el ca individ aparţine unui anumit grup social, în definitiv esenţa este aceeași, respectiv suntem oameni și trebuie să învăţăm să ne acceptăm și să fim toleranţi unii cu alţii. Pe parcursul acestei întâlniri au fost împărţite flyere cu tema Discursul Instigator la Ură tuturor participanţilor.