Proiect New Care: Resurse educationale deschise pentru un nou model de ingrijire pe termen lung în institutiile de ingrijire, bazat pe demnitatea si bunastarea varstnicilor


De ani de zile au loc dezbateri despre neadecvarea beneficiilor și a serviciilor pentru cei care au nevoie de îngrijire pe termen lung. Redefinirea modelului de îngrijire a persoanelor în varsta este necesara astazi, din cauza naturii sale invechite. Persoanele care au nevoie de servicii variate și intense de ingrijire si sprijin sunt numeroase si exigente. Acesti oameni isi doresc sa-si dezvolte proiectele de viata potrivit preferintele lor. Ei isi revendica dreptul nu doar la ingrijire medicala, ci si la autonomie personala, la reducerea gradului de dependenta si la o viata activa; un drept care a fost recunoscut in legislatia tuturor tarilor europene. Astfel, mai multe tari europene au dezvoltat noi modele de afaceri de ingrijire integrata centrata pe oameni. Un model de ingrijire comprehensiva centrata pe persoana (denumit in continuare Modelul ICCP) necesita noi competente si roluri pentru aplicabilitatea sa functionala. Un nou profil profesional apare in acest domeniu – PROFESIONISTUL DE REFERINTA IN INGRIJIREA REZIDENTIALA PENTRU APLICAREA MODELULUI ICCP (numit in continuare, PROFESIONISTUL ICCP). Acesta este definit ca un tehnician calificat, responsabil pentru coordonarea serviciilor din centrul rezidential. In general, profesionistul ICCP este capabil sa-si centreze atentia pe persoana, sa utilizeze abilitati de comunicare adecvate si sa coordoneze si sa genereze resurse pentru a facilita autonomia și bunastarea persoanelor in varsta (d.p.d.v. psihosocial, ambiental, tehnologic, socio-medical etc.). Acest nou profesionist va lucra intotdeauna in cadrul politicilor sociale nationale/regionale pentru atingerea obiectivelor propuse.

In plus, PROFESIONISTUL ICCP isi va proiecta sarcinile in conformitate cu politicile sociale nationale/regionale. Proiectul „New-Care” isi propune elaborarea unor materiale de instruire specifice, adaptate noului profil profesional, acela al PROFESIONISTULUI DE REFERINTA IN INGRIJIREA REZIDENTIALA PENTRU APLICAREA MODELULUI ICCP, ca persoana cheie in trecerea la un nou model de management menit sa asigure demnitatea si bunastarea persoanelor in varsta in centre rezidentiale (model de ingrijire comprehensiva centrata pe persoana – ICCP), prin prevenirea dependentei si asigurarea unui stil de viata autonoma pentru rezidentii varstnici. Rezultatele vizeaza imbunatatirea capacitatii de angajare a lucratorilor din acest sector, datorita noilor tendinte in materie de imbatranire si elaborarea unui curriculum nou de instruire pentru implementarea noului model ICCP in centrele rezidentiale de ingrijire….

Asociatia Habilitas

Proiect New Care: Resurse educationale deschise pentru un nou model de ingrijire pe termen lung in institutiile de ingrijire, bazat pe demnitatea si bunastarea varstnicilor. (Iunie – 2018)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *